tot està per fer

Ara mateix vosté està triant. L’única de les seves opcions que conec és la de llegir aquesta nota, que està preferint, de moment, a llegir una notícia sobre el President, a preparar-se una bona xocolata desfeta o escriure la llista del regals de Nadal, potser. Sempre triem, a cada moment, a cada passa que fem. I està bé saber-ho, perquè això i res més és la llibertat.

Cada vegada que ens trobem cara a una elecció, per senzilla que sugui, triem un camí i renunciem a d’altres. Triem una possibilitat i renunciem a d’altres, dit d’una altra manera, triem una vida i deixem de banda d’altres.

N’és un joc interessant i perillós imaginar-se com hauria estat la nostra vida si haguéssim près la decisió alternativa a aquella que hem triat. No importa quan petita sigui la decisió de què parlem, ni a quin moment de la nostra vida hagi estat presa. Res no hauria estat el que ha estat, finalment, cap dels nostres dies iguals, cada petit canvi hagués alterat la disposició, les relacions causa i efecte3 que coneixem i amb les que, confesem-ho, ens sentim segurs.

No caiguem, però, en la temptació de pensar que tal o qual decisió fou errónia, en aquella circumstància era la millor, i sempre el que succeeix és allò que és necessari. Amb més raó, hem d’evitar caure en la faciltat de fer responsables als demés de les nostres passes.

El que en veritat és esfereïdor és adonar-se que això funciona també d’avui cap a endavant, el que fem d’ara en uns segons determinarà la nostra vida futura com una papallona que vola en un jardí japonés sense saber que en uns mesos una tempesta multiplicada del seu vol arribarà al Maresme. La diferència està en que nosaltres ho sabem. La consciència és la més ampla presó per a l’ésses humà.

De moment, la certessa que tenim és que és vostè un bon triador: ha arribat al final d’aquesta nota.

Bones festes.


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s